Loading...

Sotong Oriental

Assalamualaikum...N3 malam ni saya nak kongsikan resepi 'Sotong Oriental'..rasanya dah ramai kawan2 blogger yang dah pernah try buat ni..akak je yang lambat skit...resepi ni saya ambik kat rumah Cik Mat Gebu..Resepi Asal dari rumah kak 'Madiha' yang terlebih dahulu di try oleh 'Kak Nor'...saya C&P ye...thanks..

BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 500 gram sotong
  • 1 tangkai daun kari
  • 5 biji bawang merah, hiris halus
  • 3 ulas bawang putih, hiris halus
  • 1/2 biji green capsicum, dipotong -saya guna cili merah je..
  • 1/2 biji red capsicum, dipotong - ni pun guna cili hijau
  • 5-6 biji cili padi, diketuk (optional)
  • Gula dan garam secukup rasa
BAHAN SOS :-)
  • 2 camca besar pes tomyam (mat guna jenama "LIFE") -saya pun guna 'Life'
  • 2 camca teh serbuk kari ikan
  • 1 1/2 camca besar sos tiram
  • 2 camca teh sos ikan (nampla)
  • Sedikit air
CARA MEMBUATNYA :-)
  • Sotong, dipotong, cuci bersih dan celur sekejap, angkat dan toskan.
  • Bahan2 sos, disatukan dan kacau menjadi pes. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan daun kari hingga wangi dan layu.
  • Masukkan bahan sos tadi dan kacau, tumis selama 3 minit dengan api perlahan. Masukkan sotong bersama red dan green capsicum serta cili padi. Kacau rata.
  • Masukkan garam secukup rasa dan secubit gula. Masak sekejap hingga sayur masak.
  • Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera...

1 comments:

  1. salam perkenalan.... sotong oriental..memang sedap.. tumpang sarapan kat sini lah..hehe

    ReplyDelete

 
Toggle Footer
TOP