BAHAN-BAHANNYA :-)
- 500 gram sotong
- 1 tangkai daun kari
- 5 biji bawang merah, hiris halus
- 3 ulas bawang putih, hiris halus
- 1/2 biji green capsicum, dipotong -saya guna cili merah je..
- 1/2 biji red capsicum, dipotong - ni pun guna cili hijau
- 5-6 biji cili padi, diketuk (optional)
- Gula dan garam secukup rasa
- 2 camca besar pes tomyam (mat guna jenama "LIFE") -saya pun guna 'Life'
- 2 camca teh serbuk kari ikan
- 1 1/2 camca besar sos tiram
- 2 camca teh sos ikan (nampla)
- Sedikit air
- Sotong, dipotong, cuci bersih dan celur sekejap, angkat dan toskan.
- Bahan2 sos, disatukan dan kacau menjadi pes. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan daun kari hingga wangi dan layu.
- Masukkan bahan sos tadi dan kacau, tumis selama 3 minit dengan api perlahan. Masukkan sotong bersama red dan green capsicum serta cili padi. Kacau rata.
- Masukkan garam secukup rasa dan secubit gula. Masak sekejap hingga sayur masak.
- Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera...
salam perkenalan.... sotong oriental..memang sedap.. tumpang sarapan kat sini lah..hehe
ReplyDelete