Loading...

RESEPI IKAN TALANG KERING MASAK ASAM


PENYEDIAAN :

Ikan talang kering atau apa-apa ikan kering dipotong terlebih dahulu jika terlalu besar,rendam air sekejap untuk mengurangkan rasa masin,cuci bersih dan toskan...
.
CARA - CARA MEMBUATNYA :
*Masukkan minyak kedalam kuali,lebihkan sedikit kerana untuk mengoreng ikan kering dalam minyak yang sama...

*Ketuk bawang putih 4 atau 5 ulas kemudian tumis.

*Setelah kekuningan masukkan ikan kering yang ditoskan tadi...kacau-kacau sekejap dan setelah ikan hampir masak.

*Masukkan air asam jawa yang diperah...dan tambahkan air jika perlu kuah yang lebih,*

*masukkan garam jika perlu sahaja kerana ikan kering dah masin,sedikit gula dan bahan perasa..

*Biarkan kuah asam mendidih dan kering sedikit,kemudian masukkan bawang besar yang dipotong,cili padi dan cili besar...kacau-kacau lagi sekejap,setelah cukup rasa bolehlah tutup api siap!!
.
Hidangkan bersama-sama nasi panas😃😃 Selamat mencuba! ðŸ˜˜
.
Kredit resepi : Mazitah Ahmad Nur Solehah

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP