Home » ikan » Resepi Ikan » Resepi Kampung » Resepi Ikan Sepat Masin Goreng Cili Resepi Ikan Sepat Masin Goreng Cili Ikan Sepat Masin Goreng Cili Bahan-bahan: 1 ekor sepat masin 1 biji bawang merah 1 biji bawang besar 5 tangkai cili kering 3 biji cili api merah Segenggam ikan bilis Sedikit kicap 1 sudu sos tiram Secoet ni semua RM15 ye Cara memasak: 1) Rendam/bersihkan ikan sepat, kemudian potong kecil dan cuci bersih ikan bilis 2) Goreng ikan bilis garing, seterusnya goreng ikan masin tadi, asingkan 3) Rendam cili kering, potong/gunting kecil-kecil 4) Boleh tumbuk atau hiris cili padi. 5) Gorengkan cili kering agak garing 6) Asingkan sedikit miyak gorengan tadi atau boleh guna minyak lain jika nak 7) Masukkan ikan masin dan ikan bilis goreng tadi dengan bawang. 8) Tambahkan kicap dan sesudu sos tiram. TIPS! Kalau nak bersambal boleh guna lebih banyak cili padi. Boleh tumbuk semua bahan dan tumiskan dengan api perlahan, kemudian masukkan ikan bilis dan ikan masin. Share: Facebook Twitter Google+ StumbleUpon Digg Delicious LinkedIn Reddit Technorati
0 comments:
Post a Comment