DAGING DENDENG MINANG
BAHAN BAHAN :
◐1 kilo
◐2 sb ketumbar - tumbuk
◐4 sb kicap manis
◐5 helai daun limau purut
◐1 batang serai - ketuk
◐Gula garam secukup rasa
◐2 sb ketumbar - tumbuk
◐4 sb kicap manis
◐5 helai daun limau purut
◐1 batang serai - ketuk
◐Gula garam secukup rasa
BAHAN KISAR :
◐6 tangkai lada besar
◐10 tangkai lada kering - rebus
◐1 labu bawang besar
◐6 ulas bawang putih
◐ 1 sb biji Ketumbar
◐2 inci halia
◐10 tangkai lada kering - rebus
◐1 labu bawang besar
◐6 ulas bawang putih
◐ 1 sb biji Ketumbar
◐2 inci halia
CARA MEMASAK :
1. Rebus daging bersama ketumbar
hingga lembut..angkat toskan..tunggu sejuk,
hiris nipis2 taruk kicap gaul2...kemudian
goreng..angkat letak tepi dulu..
hingga lembut..angkat toskan..tunggu sejuk,
hiris nipis2 taruk kicap gaul2...kemudian
goreng..angkat letak tepi dulu..
2. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak,
masukkan serai, daun limau purut, gula garam
dan daging..taruk air panas 1 cawan..masak
sehingga kuah kering.. siap
masukkan serai, daun limau purut, gula garam
dan daging..taruk air panas 1 cawan..masak
sehingga kuah kering.. siap
SELAMAT MENCUBA!!!
Sedapnye nampak dendeng minang tu. Tkasih kasi resepi..
ReplyDeletewebsite sy
www.asmahabubakar.com