Assalamualaikum dan selamat ari isnin....eh.eh..lagi 2 hari dah nak puasa...cepat bebenor masa berlalu kan......Disini jugak saya ingin mengucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan, semoga Ramadhan kali ini dapat memberi peluang kepada kita untuk mempertingkatkan ibadat kita kepada Allah S.W.T..Insyaalah...
Ok lah bercerita pasal N3 ni, saya buat untuk lunch semalam...dimakan bersama dengan Nasi Jagung..resepi asal dari Kak Hana ...tapi aku ubah skit..rasa Udang Masak Mamak Style ni memang sedap...sehingga menjilat jari gitu...jom usha2 resepi kat bawah nii...
Bahan-bahan:
- 1/2 kilo udang besar
- 1 biji limau nipis - ambil jusnya
- 1 biji bawang besar - dicincang
- 3 ulas bawang putih - dicincang
- 1 inci halia muda - dihiris
- 1 batang serai-diketuk
- 1/2 cawan air
- 1 susu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar serbuk kari ikan
- 1 sudu kecil serbuk cili
- 2 sudu besar cili kisar
- 2 tangkai daun kari
- 1 helai daun pandan-dikerat pendek
- 1 biji tomato-dibelah 6
- Sedikit daun bawang-dipotong
- Garam, gula dan serbuk lada sulah secukup rasa
- Perapkan udang dgn garam, serbuk lada sulah & jus limau untuk seketika.
- Panaskan minyak, goreng udang hingga masak, ketepikan.
- Dalam kuali berasingan, tumis bawang besar, bawang putih,halia, daun pandan, daun kari hingga naik bau.
- Masukkan serai, serbuk kari, serbuk cili & cili kisar, goreng seketika.
- Masukkan sos tomato, sos cili, air, garam dan gula secukup rasa, gaul sebati.
- Last sekali, masukkan udang,tomato dan daun bawang. Balik-balikkan & tutup api.Sedia untuk dihidangkan...
Salam Dekma...
ReplyDeleteAkak singgah n salam ziarah buat dekma.. sedap nyer udang masak mamak tu...