Ayam panggang ni juga sesuai untuk dimakan bersama nasi ayam atau dimakan begitu sahaja...kalau nak rasa black pepper yang lebih power boleh la di tambah black peppernya...
Ok lah jom skodeng resepi kat bawah ni...
Bahan untuk ayam:
- 1/2 ayam-potong agak besar
- 1 inci halia-dititik
- Air secukupnya
- 3 ulas bawang putih*
- 1 inci halia*
- 3 ulas bawang merah*-( bahan* ditumbuk halus)
- 2 sudu besar lada hitam-dikisar kering @ ditumbuk halus
- 1 cawan kicap pekat
- 1 sudu besar madu
- Sedikit air
- 1 sudu teh serbuk lada sulah
- Garam secukup rasa
- Sedikit tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
- Masukkan semua bahan sos ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana hinga mendidih . Perasakan dengan garam.Masukkan air bancuhan tepung jagung. Masak lagi hingga betul2 pekat dan tutup api...
- Ayam di rebus dengan halia hingga separuh masak. Angkat dan tos kan...
Gaulkan ayam yang telah direbus separuh masak bersama sos black pepper tadi. Perap selama 3-4 jam...lagi lama perap lagi sedappp... - Bakar pada suhu 180 darjah selama 30 minit. Sedia untuk dihidangkan bersama baki sos black pepper...
- Ayam panggang ni juga sesuai disediakan untuk hidangan nasi ayam...
0 comments:
Post a Comment