Loading...

Resepi AYAM PHAT PHET

AYAM PHAT PHET
.
Bahan A (Kisar):
5 biji cili padi
2 hiris halia
kunyit hidup
1 atau 2 batang serai
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
.
Bahan B:
3 keping ayam mentah dipotong dadu
1 batang serai
1 asam keping
4 helai daun limau purut
Sedikit Garam dan Gula, secubit ajinomoto
.
.
Cara-cara:
.
1. Kisar@Blend Bahan A dan tumis sehingga naik bau & setelah kering tumisan tadi masukkan secawan air.
.
2. Kemudian masukkan bahan B, iaitu sebatang serai dititik, asam keping, ayam, daun limau purut dan garam serta gula.
.
3. Pastikan ayam masak sepenuhnya. Jika kurang berkuah masukkan sedikit air mengikut citarasa sendiri. Kalau nak pedas lagi boleh blend cili padi lebih. Masak ayam phat phet ni lebih kurang nak masak ayam masak pedas je.

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP