Loading...

AYAM PANGGANG MADU BEREMPAH

5. AYAM PANGGANG MADU BEREMPAH
.

Bahannya:
.
1 ekor Ayam Segar - dibersihkan dan digosokan dengan garam sedikit 
30gm madu
Serbuk Kayu Manis
Serbuk Ketumbar
Rempah Duan 'Rosemary'
Minyak Zaitun/Canola/Sayuran untuk sapu pada ayam
.
Bahan untuk rebusan
.
1 batang kayu manis
1 biji rempah bunga lawang
Sayur campuran - lobak merah & sayur seleri
.
Caranya:
.
Rebuskan sekor ayam di dalam periok yang sederhana, letakan rempah ratus kayu manis and bunga lawang dan sayur2an campuran.
.
Rebuskan ayam 3/4 masak dan dikeluarkan.
.
Biarkan is sejuk dan sapukan dengan rempah serbuk kayu manis, ketumbar, madu & dedaun Rosemary.
.
Masukan ayam di dalam oven dan panggang selama 20mins. Air rebusan boleh dijadikan sup ayam.
.
Letakan ayam atas dulang pembakar setiap 10mins di pusing supaya rata dipanggang. Suhu oven 140C 'Grilled' setting.
.
Sajikan bersama cili kisar, jus limau & bawang putih yang ditumbuk.
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP