Resepi Pajeri Nenas |
Suka makan Pajeri Nenas bila pergi ke kenduri kahwin minggu lepas. Jadi hari ini saya ingin mencuba sendiri resepi Pajeri Nenas.
Bahan - Bahan
- ½ biji nenas saiz kecil
- 1 ½ sudu serbuk kari (dijadikan paste dan bancuh dengan air)
- 1 sudu besar kerisik
- 1 sudu besar bahan kisar (bawang merah, bawang putih dan cili kering)
- 1 sudu kecil udang kering (ditumbuk halus)
- 1 batang kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- Potong nenas ikut selera masing-masing tapi jangan terlalu nipis, panaskan kuali dan masukan 2 sudu minyak masak.
- Tumis bahan kisar, campurkan kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau, masukkan paste serbuk kari dan udang kering. Tumis hingga garing.
- Kemudian masukkan kerisik dan nenas, masukkan sedikit garam, gula dan sesuaikan rasa, biarkan kuah pajeri menjadi pekat, angkat dan hidangkan.
0 comments:
Post a Comment