Loading...

Kari Kepala Ikan



Resepi: Kari Kepala Ikan
Bahan2:( 2 orang makan )
  • 1 keping kepala ikan ( saya guna ikan nyok2)
  • 2 sudu besar serbuk kari ikan*
  • 1/2 sudu besar serbuk cili* (* dibancuh dengan sedikit air )
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 1 biji tomato-potong 4
  • 1 labu bawang besar-potong 4
  • 1 biji cili hijau-belah 2
  • 5-6 batang bendi
  • 1 sudu besar santan pekat (optional )
  • Air secukupnya
  • 5 ulas bawang merah-Di mayamg halus
  • 3 ulas bawang putih- Di mayang halus
  • 1 sudu teh halba campur
  • 1 tangkai daun kari
  • Minyak untuk menumis
Cara2:
  • Kepala ikan dibersihkan dan direndam di dalam air asam jawa selama 10-15 minit.
  • Panaskan minyak, tumiskan bawang merah,bawang putih,halba campur dan daun kari hingga wangi.
  • Masukkan pes serbuk kari. Tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan santan dan air secukupnya, masak lagi hingga mendidih.
  • Kemudian masukkan kepala ikan, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Masak sekejap dan masukkan pula bendi,tomato bawang besar dan cili hijau.
  • Bila dh masak, rasa dan jika ok bolehla tutup api dan sedia dihidangkan panas-panas....

0 comments:

Post a Comment

:) :)) ;(( :-) =)) ;( ;-( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ $-) (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.

 
Toggle Footer
TOP