Loading...

Asam Pedas Nyonya

Assalamualaikum....ni 1st time masak 'Asam Pedas Nyonya' ni....mungkin ramai kwn2 yg dah pernah resepi ni, kalau yg belum pernah try kena cepat2 buat ni...memang tak menghampakan...resepi macam biasa lah ...tentu dari CMG.....saya C&P resepi yea...tq...

ASAM PEDAS NYONYA

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 keping daging ikan tenggiri, cuci bersih dan toskan
2 kelopak sawi jeruk (optional)...saya ganti dgn bendi
2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap satu
1 genggam daun kesom
1/2 cawan jus asam jawa
1/2 cawan cili kisar
2 biji tomato...belah 2...ni saya tambah..
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnnya

BAHAN KISAR HALUS :-)
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji buah keras
1/2 inci belacan
1/2 inci kunyit hidup
1 hirisan nipis lengkuas
1/2 camca teh lada hitam biji (optional)

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Tuang air secukupnya. Kacau dan biar mendidih. Tambah sawi jeruk, bunga kantan dan daun kesom. Biar mendidih.
  2. Masukkan ikan dan jus asam jawa, kacau perlahan. Perasakan dengan garam dan secubit gula. Biar masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan ulam-ulaman...(sesiapa nak letak serbuk perasa pun boleh..)

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP