Loading...

Apple Streusel Cake


Assalamualaikum...kali ni saya nak kongsikan resepi yang dah berkurun simpan tapi baru sampai seru nak membuatnya...Buatnya pun minggu lepas lagi tapi baru nak posting.Resepi asal dari Yani My Resepi....cuma bahagian atasnya saya letak Streusel Topping..resepi dari Joy of baking...tapi kalau ikut betul resepi dari Joy Of Baking tu guna walnut tapi saya bantai guna kacang tanah ja...kalau guna walnut atau hazelnut mesti lagi sedapp....



Resepi: Apple Cake


Bahan-bahan ( 18x18 cm )

  • 1 biji epal
  • 100g mentega-suhu bilik
  • 80g gula halus + 2 sudu besar gula
  • 2 biji telur
  • 100ml fresh cream/whipping cream
  • 150g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder

Streusel Topping:

Sumber: Joy Of Baking
1/2 cup (65 grams) tepung
1/2 teaspoon serbuk kayu manis
3 tablespoons (40 grams) butter sejuk-dipotong kecil
1/4 cup (70 grams) brown sugar
1/4 cup (20 grams) toasted and coarsely chopped hazelnut(can use walnuts or pecans) - saya guna kacang tanah ja
Cara-cara
  1. Bersih dan kupas kulit epal. Potong kecil-kecil lebih kurang 3mm. Gaulkan dengan 2 sudu gula. Kemudian masak sehingga epal jadi lembut. Atau boleh juga masuk ke dalam microwave. Panaskan selama 3 minit.
  2. Pukul mentega sehingga jadi bentuk krim. Kemudian masukkan gula, pukul sehingga putih.
  3. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul.
  4. Lepas itu, masukkan fresh cream. Kacau sehingga sebati.
  5. Kemudian masukkan tepung yg telah diayak dengan baking powder. Kacau sehingga sebati.
  6. Akhir sekali masukkan epal+air (air yg keluar dr epal). Kacaukan. Lepas tu masukkanlah ke dalam loyang.
  7. Untuk Streusel Topping: Satukan semua bahan untuk streusel dan gaulkan sehingga jadi seperti serbuk roti. Tuangkan keatas adunan kek sehinggan menutupi keseluruhan adunan.
  8. Bakar selama 35 minit dengan suhu 180C

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP