Loading...

Udang Black Pepper

Assalamualaikum...dah makan malam ka? Malam ni saya nak kongsikan satu lagi resepi udang..
Resepi ni saya ambik dari kawan saya' Pn Sue '...Rasa 'udang black pepper 'ni sedap dan yang penting nak buat pun senang...jom la check resepi...pada Sue..timakasih sb sudi kongsi resepi ni...


Bahan2:
  • 300 g udang saiz sederhana-potong muncung & ekor, bersihkan.
  • Sedikit garam dan kunyit
  • 1 labu bawang besar*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 sudu besar lada hitam*
  • 1 sudu kecil jintan manis* ( kisar bahan bertanda*)
  • Sekeping asam gelugor
  • 1 sudu besar santan
  • Sedikit air
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Bawang besar dan cili merah-dihiris
  • Minyak secukupnya
Cara2:
  • Panaskan minyak, gaulkan udang bersama garam dan serbuk kunyit. Goreng udang hingga separuh masak. Angkat dan ketepikan.
  • Dalam kuali yang sama, keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 2 sudu besar. Tumiskan bahan2 kisar hingga wangi.
  • Masukkan sedikit air, asam gelugor, garam dan gula. Bila dah mendidih, masukkan udang, santan ,bawang besar dan cili merah. Bila agak pekat , rasa dan jika ok, boleh diangkat...

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP