Loading...

Sup Ayam Hadnyai

Assalamualaikum....selamat malam..dah makan malam ke?ni nak kongsikan satu lagi resepi ayam...he..he...jangan marah ye....sup ayam ni sebenaqnya menu lunch tadi...anak2 suka makan sup, tapi kalau sup yg besa2 tu dah selalu buat..so kali ni buat la 'Sup Ayam Hadnyai'...tentu ramai yang dah pernah masak sup ala hadnyai ni kan...sup ni ada kelainan skit sebab rasa pedas2 masam skit..resepi ni pun saya intai2 kat rumah kak ummi.
Kak ummi copy dari rumah kak nor dan saya copy plak dari kak ummi...timakasih ye pada kak ummi dan kak nor...jom check resepi..

Bahan:-
  • Sebelah ayam dipotong-potong
  • 3 ulas bawang putih dan 5 ulas bawang merah, 3 biji cabai, 4 cm halia -ditumbuk lumat (akak blend jek)
  • 7 cm lengkuas dihiris sederhana nipis dan tumbuk untuk pecahkannya.
  • 5 batang serai ditumbuk untuk pecahkan. (akak ketuk pecah)
  • 2 sudu besar ketumbar ditumbuk lumat (akak kisar)
  • 1 sudu kecil jintan manis dan jintan putih ditumbuk sehingga lumat (akak kisar jek)
  • 2 biji bunga lawang
  • 5 biji buah pelaga
  • 3 ketul kayu manis
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • daun sup, daun bawang, daun sadri dan batang sadri

Cara-Cara:-
  • Tumiskan bawang putih, merah, cabai, halia, ketumbar, jintan manis dan putih, bunga lawang buah pelaga, kayu manis, bunga cengkih, lengkuas dan serai sehingga menaikkan bau yang semerbak harum dan mewangi.
  • Masukkan ayam yang sudah dipotong-potong mengikut citarasa kedalam tumisan tadi dan gaulkan sehingga rata tutup dan biarkan 5 minit.
    Masukkan batang sadri
  • Masukkan 5 cawan air dan biarkan sehingga menggelegak. Tambahkan garam secukup rasa n sedikit saja gula untuk menyedapkan rasa kuahnya.
  • Hiriskan daun bawang, sup dan sadri taburkan pada hidangan. Perahkan sedikit limau nipis. Sedia untuk dimakan dan dihirup.....aahh..sodapnya

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP