Loading...

Sup Daging Bersayur

Assalamualaikum...ni saya nak kongsikan resepi yang dah lama tertunggak...kalau tak silap ni menu bukak posa ari tu..husband yang suruh masak sup ni..dia suka makan dengan bihun celur..lebih kurang macam bihun sup la..cuma sup ni ada rasa panas blackpepper, pedas dan juga masam...kalau makan dengan nasi pun sodap ni..jom la tengokk resepi..tak boleh nak tulis panjang2..si kecik ni pun sibuk nak menekan je...

Bahan2:
  • 300g daging-hiris nipis, bersihkan dan tos
  • 1 cawan bunga kobis
  • Sedikit kobis
  • 1/2 batang carrot
  • 1 pokok sawi
  • 4-5 batang jagung muda
  • 1 biji tomato-belah 4
  • 5-7 biji cili padi ketuk
  • 1 sudu besar lada hitam-di tumbuk
  • Sedikit jus limau nipis
  • Air secukupnya
  • Garam secukup rasa
  • 3 ulas bawang merah-tumbuk
  • 2 ulas bawang putih-tumbuk
  • Sedikit minyak untuk menumis
Cara2:
  • Sayur-sayuran di bersihkan dan potong ikut suka,ketepikan.. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
  • Masukkan daging. Kacau sebentar hingga keluar air daging. Kemudian masukkan air secukupnya ,biarkan hingga mendidih.
  • Masukkan carrot cili padi ketuk dan juga lada hitam yang telah ditumbuk. Masak lagi hingga carrot agak empuk.
  • Kemudian masukkan pula jagung muda dan bunga kobis. Biarkan sebentar dan masukkan pula kobis, sawi dan tomato.
  • Perasakan dengan garam. Masukkan jus limau nipis. Rasa dan jika ok boleh tutup api. Sedia dihidangkan bersama bawang goreng, hirisan daun bawang atau daun sup...

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP