BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1.5 liter air rebusan tulang lembu @ ayam -saya guna air rebusan ayam
- 1 keping dada ayam, dihiris
- 1/2 cawan isi udang
- 1 keping fish cake, dihiris - x letak
- 1 cawan potongan bunga kobis
- 1 cawan hirisan campuran capsicum merah, kuning dan hijau -ganti dgn 5 biji cili padi ketuk
- 3 pokok sawi bok choy, dibersihkan dan disiang
- 1 biji tomato, belah empat
- 1/3 batang carrot, belah 2 dan hiris serong
- 3 batang jagung muda-hiris menyerong -ni saya tambah
- 2 ulas bawang putih, cincang halus
- 3 camca besar sos tiram
- 1 camca teh kicap pekat
- 3/4 camca teh serbuk lada hitam
- 1 camca teh tepung jagung*
- 1/4 cawan air*(*dibancuh hingga rata)
- Garam secukup rasa
- 500 g kuey teow - saya guna mee hoon yang telah direndam dgn air panas, toskan.
- 1/2 camca teh minyak bijan
- Hirisan daun bawang, untuk hiasanBawang goreng, untuk hiasanCili hijau jeruk
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang putih hingga harum, masukkan daging ayam dan lobak merah, kacau rata.
- Tambah sos tiram, kicap pekat dan serbuk lada hitam, gaul dan tuang stok air rebusan tulang. Biar mendidih.
- Masukkan udang, bunga kobis dan fish cake. Biar sekejap dan tuang bancuhan tepung jagung, kacau rata dan masukkan tomato, sawi bok choy, cili padi dan juga garam secukup rasa.
- Masak sekejap dengan api perlahan hingga kuah memekat. Matikan api.
- Panaskan kuali non-stick, masukkan kuey teow tadi bersama minyak bijan dan kacau pantas selama 30 saat. Matikan api dan alih ke dalam mangkuk hidangan.
- Tuang kuah tadi dan hias dengan taburan daun bawang dan bawang goreng. Hidangkan bersama cili hijau jeruk...
0 comments:
Post a Comment