Loading...

Biskut Irish

Salam semua....aduss!! dek tak tahan tengok kawan2 tayang biskut Irish ni, den pun berkobar-kobar nak mencubanya....kira tak sempat nak tunggu besok dah terus buat malam2 ni...sebelum ni tengok kat rumah Cik Mat, pas tu kat rumah kak ummi dgn kak hana plak...kali ni biskut ni dah singgah kat rumah den pulak...pada saya la biskut ni memang sedap , bahan2nya pun tak banyak....untuk resepi saya c&p kat rumah Cik Mat je la ye...thanks Cik Mat,....


Biskut Irish
Sumber: Cik Mat Gebu, Kak Ummi , kak Hana & dll
Bahan A:-
  • 180 g mentega
  • 20 g shortening (lemak sayur)
  • 130 g gula halus -saya guna gula icing
  • 1 kuning telur
  • 1 camca teh nescafe (mat ganti dengan esen vanilla) -saya pun guna esen vanila
  • 1 camca teh esen kopi (pun tak bubuh sebab tak de) -pun tak buh
Bahan B:-
  • 200 g tepung gandum
  • 100 g tepung sagu ubi
  • 1/2 camca teh serbuk penaik
  • 40 g nestum, dikisar halus - saya gantikan dengan corn flakes
Bahan Hiasan:-
  • Kuning telur untuk sapuan
  • Gula bewarna atau apa jelah ikut suka, sebagai hiasan
Cara membuatnya:-
  • Satukan semua bahan A dalam mixing bowl dan pukul hingga semua sebati dan berkrim.
  • Perlahankan speed dan masukkan bahan B sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut.
  • Canai doh setebal 1/2 cm dan terap mengikut acuan kegemaran. Susun dalam dulang pembakar, sapu kuning telur dan hias ikut suka. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 150C selama 10 - 12 minit.
  • Bila keluarkan dari oven, biar biskut dalam dulang sementara waktu (mat perhatikan, biskut agak lembut masa dalam keadaan panas).
  • Bila biskut agak keras boleh dialihkan ke jaringan dan sejukkan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara..

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP