Biskut Irish
Sumber: Cik Mat Gebu, Kak Ummi , kak Hana & dll
Bahan A:-
- 180 g mentega
- 20 g shortening (lemak sayur)
- 130 g gula halus -saya guna gula icing
- 1 kuning telur
- 1 camca teh nescafe (mat ganti dengan esen vanilla) -saya pun guna esen vanila
- 1 camca teh esen kopi (pun tak bubuh sebab tak de) -pun tak buh
- 200 g tepung gandum
- 100 g tepung sagu ubi
- 1/2 camca teh serbuk penaik
- 40 g nestum, dikisar halus - saya gantikan dengan corn flakes
- Kuning telur untuk sapuan
- Gula bewarna atau apa jelah ikut suka, sebagai hiasan
- Satukan semua bahan A dalam mixing bowl dan pukul hingga semua sebati dan berkrim.
- Perlahankan speed dan masukkan bahan B sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut.
- Canai doh setebal 1/2 cm dan terap mengikut acuan kegemaran. Susun dalam dulang pembakar, sapu kuning telur dan hias ikut suka. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 150C selama 10 - 12 minit.
- Bila keluarkan dari oven, biar biskut dalam dulang sementara waktu (mat perhatikan, biskut agak lembut masa dalam keadaan panas).
- Bila biskut agak keras boleh dialihkan ke jaringan dan sejukkan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara..
0 comments:
Post a Comment