Loading...

CREAMY CHICKEN KEBAB

4. CREAMY CHICKEN KEBAB
.
Bahannya:
.
1 kg isi ayam tak bertulang(dada nya dipotong dadu ketul2) 
2 sudu besar mentega/minyak ghee
Batang2 satay - yang di rendam dahulu
Bahan rempah untuk diperamkan
1/4 biji bawang besar yang di cinchang
6 ulas bawang putih, yang di cinchang
1 - 1.5 inch halia, di cinchang
4 helai bunga saffroon (kuma2), ramas2 dengan jari
1 sudu teh serbuk jintan
1 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 sudu serbuk buah pelaga
1/4 sudu teh serbuk kayu manis
1/2 sudu teh serbuk cili atau cili kisar
1 sudu besar biji halba
1 sudu besar mentega/minyak ghee
1 sudu besar tairu biasa
1 kotak kecil whipping cream - 200ml
1/4 cawan jus limau
Garam secukup rasa
.
Cara2 membuat rempahnya:
.
Bahan2 rempahnya di kisar, mula2 yang bawang dan halia dalam 1min,letakan rempah serbuk kering 30 saat dan kemudian bahan2 yang basah di blend dam 30saat.
.
Kemudian ambil ketulan daging2 ayam, letakan didalam mangkuk besar Stainless steel gaulkan bersama2 rempah2 yang dikisar tadi supaya sebati. Peram nya, tutup dengan tuala lembab selama 2 atau 3 jam. Untuk rempahnya betul2 meresap, simpan nya dipeti sejuk untuk 4 jam atau sebaik2 nya sehari.
.
Keluarkan daging dari peti sejuk, ambil ketulan ayam berempah dan cocok dengan lidi satay, sapu2 dengan mentega atau minyak ghee yang dicairkan.
.
Letak di dulang pembakar. Panaskan oven dahulu, suhu 200C. Letakan ayam nya di dalam dan bakar selama 15mins. Bila jus nya mula keluar dan ia berwarna keemasan angkat dan sajikan bersama salad tairu timun, carrot dan tomato. Letakan perahan jus lemon.
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP