Loading...

Manggo Marble Cheese Cake

Assalamualaikum...salam ari senin yea...rasa2nya ari ni tentu ibu2 dan bapak2 sibuk menguruskan anak2..almaklumla hari ni hari pertama persekolahan...anak sulung saya pun baru masuk Tahun 1...seronok sgt2 dia..jumpak kawan2 lama dan baru...bila tengok anak2 yang baru masuk sekolah hari ni, berbeza sgt dengan zaman saya masuk darjah 1 dulu...kalau dulu ari pertama tu macam2 pesen anak2..ada yang menangis la,meraung la,tak nak masuk kelas dan ada jugak yg terkucil dlm seluar...tapi sekarang senario macam tu dah jarang kita tgk...kalau ada pun sorang dua ja....mungkin sebab kebanyakan anak2 sekarang telah dihantar ke tadika @ nursery...jadi diaorang dah biasa la kan...

Ok lah nak cerita pasal resepi plak ye...'Manggo Marble Cheese Cake' ni saya buat malam tadi..tiba2 je teringin nak makan..ni kes tergoda dengan kak maz punya chese cake la ni...kalau tengok kt blog kak maz, cheese cake nye cantik sgt...tapi saya punye ni tak secantik kak maz punyerr kek...tapi sedap sgt...memang betul kata kak maz, kek ni smooth sgt2...macam bukan baked...macam chilled je...tambah2 plak makan masa sejuk2...rasa macam makan aiskrim pun ada...untuk resepi ni ada item yg saya ubah skit...bukan niat nak derhaka kan resepi kak maz tapi kalau ikut resepi asal guna 200 g cheese saja, cheese yang saya beli plak dah siap packing 250 g..nak keluarkan balance 50 g tu sayang plak,sebab sikit sgt kalau nak guna dalam resepi lain...mintak maafla ye kak maz...

Saya C&P resepi dari blog kak maz ye...yang tulisan merah tu yg saya ubah skit...terpulang pada tuan2 dan puan2 nak guna yang mana...trima kasih kak maz..



Manggo Marble Cheesecake (Bake)
Sumber: Ilhamdapur
Bahan-bahan:
Lapisan Bawah:
  • 100g biskut marrie perisa kopi/asli @ apa-apa biskut yang sesuai
  • 50g butter - dicairkan
Untuk Kek:
  • 200g creamcheese (suhu bilik) - Saya guna 250 g
  • 75g gula halus - 80 g
  • 1 bekas yogurt perisa mangga (135g) @ apa-apa perisa ikut citarasa
  • 10g tepung jagung - 15 g
  • 1 biji telur saiz B
  • 80ml whipping cream -100 ml
  • 1/2 sudu besar jus lemon
  • 1/2 sudu besar lemon zest
  • sedikit coklat emelco - untuk buat marble
  • Loyang loose pan 7 inci yang dibalut dengan aluminium foil sebaiknya-saya guna 8 inci

Untuk Base (Lapisan Biskut):
  • Hancurkan biskut dan gaul dengan butter cair sehingga jadi macam serbuk roti. Tekan-tekan dalam loyang yang telah dialas dengan kertas minyak dan simpan dalam peti selama 15-12 minit (bukan sejuk beku ye).
Untuk Filling:
  • Panaskan oven 150 C.
  • Putar creamcheese hingga sebati. Kemudian masukkan gula dan putar lagi. Masukkan yogurt, putar lagi. Masukkan tepung jagung dan whipping cream dan pukul sebati. Akhir sekali masukkan jus lemon, lemon zest dan telur. Putar lagi sekadar untuk sebatikan semua adunan.
  • Tuang dalam loyang yang telah sedia dengan lapisan biskut tadi, ambil 1 sudu besar adunan dan campur dengan sedikit coklat emelco. Letak secara rawak diatas permukaan adunan dan lorekkan guna lidi satay.
  • Bakar dengan suhu 150C selama 1 jam 20 minit atau bergantung pada oven masing-masing dengan cara steam bath (1 loyang berisi air panas kemudian baru letakkan loyang kek yang telah dibalut dengan aluminium foil).
  • Bila sudah masak, biarkan kek sejuk dalam oven selama 1 jam (masa ni kek masih lagi sedikit lembut dibahagian tengah, kek akan keras sendiri bila disimpan dalam peti, buka sejuk beku ye) kemudian balut loyang kek dengan plastik wrap dan simpan dalam peti selama 12 jam atau semalaman sebelum dihidangkan.
  • Lorekkan ditepi keliling kek dengan pisau yang bermata nipis agar kek tidak melekat pada loyang. Kemudian boleh la dilonggarkan loose pan tadi dan dihias ikut cara masing-masing. (jika perlu, celupkan dulu mata pisau dalam air panas, kemudian lap dan baru digunakan).

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP