Loading...

Sambal Tumis Ikan Bilis Petai

Assalamualaikum .....selamat berpuasa kepada semua umat islam....pagi tadi bangun sahur tak? kalau bangun, masak apa tadi??.....untuk sahur tadi saya masak simple saja....masak sambal tumis ikan bilis petai dengan ikan goreng ja...bukannya apa, bagi kami sekeluarga kalau sahur ni kena makan yang kering2 ja, kalau tak , tak jalan...bila dah masak sambal tumis ni, sampai bertambah plak...
Ok lah nak siap p kerja dah ni....nak resepi tak?....tak payah kot....tapi tak pa la saya tempek pi la resepi kat bawah ni....



Bahan2:
  • Ikan bilis- dibersihkan dan tos kan...
  • 2 senduk cili kisar
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 3 papan petai-dibelah 2 dan ambil isi sahaja
  • 3 ulas bawang merah-dihiris
  • 2 ulas bawang putih-dihiris
  • Garam Dan gula secukup rasa
  • Minyak
Cara2:
  • Panaskan minyak, goreng ikan bilis hingga garing, angkat dan ketepikan.
  • Dalam kuali yang sama, keluarkan sedikit minyak, tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar,
    tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga garing.
  • Masukkan cili kisar, masak sampai garing, kemudian masukkan air asam jawa. Kacau sebentar.
  • Masukkan garam, gula secukup rasa, kemudian masukkan petai, masak lagi hingga petai masak. Last sekali masukkan ikan bilis goreng, gaul rata dan tutup api...boleh ladihidangkan dengan nasi panasss....

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP