Loading...

AYAM PANGGANG BERKUAH

8. AYAM PANGGANG BERKUAH

.
Bahannya:
.
1 ekor ayam dara, dibersihkan dan digaulkan dengan serbuk ketumbar, jintan halus dan jintan kasar
2 Batang serai – dikisar
2 Labu bawang merah- dikisar
2 ulas bawang putih – dikisar
2 inch halia – dikisar
2 sudu besar cili kisar
1/2 mangkok daun pudina dikisar
2 sudu besar santan pekat
Garam & Gula secukup rasa (lebihkan gula sedikit)
4 helai daun limau purut
1/4 sudu teh serbuk kunyit
Minyak untuk menumis
.
Caranya:
.
Panaskan minyak dikuali, letakan bahan2 yang dikisar halus bersama cili kisar, goreng hingga ia kelihatan kering sedikit.
.
Letakan garam dan gula, gula nya biar lebih sedikit, supaya manis.
.
Letakan ayam seekor atau dibelah dua.
.
Goreng ayam dengan rempah nya. Biarkan ia masak setengah masak.
.
Kemudian angkat ayam nya, dan panggang nya di dalam ketuhar atau dapur arang.
.
Biarkan ia masak. Dikuah tadi, letakan santan pekat dua sudu, secubit serbuk kunyit dan masukan daun limau purut goreng hingga masak.
.
Sajikan ayam bakar/panggang anda dengan kuah lemak serai bersama kentang rebus dan timun & tomato atau ikut citarasa.
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..

Sumber : Chef Joha Hassan

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP