Loading...

AYAM GRILL with MUSHROOM SOS

10. AYAM GRILL with MUSHROOM SOS

.
Bahan-Bahan
.
Ayam Grill
.
1 ekor ayam (potong 4)
1 kiub ayam
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
3 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
1cm halia(tumbuk kasar)
sedikit serbuk lada hitam kasar , oregano
Sedikit olive oil/minyak masak
.
Cara-caranya:-
.
● Bersih ayam dan lap dengan kitchen towel.
.
● Bahagian dada/isi cucuk2 sedikit dengan garfu/apa2 yg tajam supaya bahan perapan meresap ke dalam ayam.Kalau nak kelar pun boleh juga.
.
● Lumurkan kepingan ayam dengan kiub ayam lada hitam dan lada sulah.Saya guna 1 kiub ayam sebab ayam saiz besar.Kalau ayam kecil atau yg debond guna setengah jer (agak2)
.
● Gaulkan pula dengan sos tiram dan kicap manis.
.
● Akhir sekali gaulkan daging dengan bahan tumbuk.
.
● Letakkan sedikit olive oil supaya ayam tak kering.
.
● Perap daging paling kurang selama 1 jam.Tapi saya suka perap semalaman supaya segala bahan perapan meresap ke dalam ayam…memang best
.
● Bakar daging sehingga masak.Senang guna pan jerr..gunakan api kecil supaya daging masak sekata dan tidak hangus
.
Bahan-Bahan sos cendawan.
.
Cendawan butang secukupnya
1 tin kecil Prego Carbonara Cendawan
Sedikit kiub ayam
1 ulas bawang putih (cincang halus)
1/2 tin air (guna tin prego tu)
Sedikit minyak
.
Cara-Caranya:-
.
● Cendawan butang dibersihkan dan hiris nipis
.
● Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih hingga wangi dan sedikit kuning.
.
● Masukkan hirisan cendawan tumis hingga layu.
.
● Masukkan sos carbonara.Tambah air.
.
● Masukkan kiub ayam.Masuk sedikit jer.Kacau hingga pekat.
.
● Sesuaikan rasa.Tutup api. Boleh la dihidangkan
.
Ayam grill
Brokoli,kobis bunga dan kentang putar.
Siram sos atas ayam.
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP