NASI AYAM HAINAN
Stok aym:
Rebus tulang aym utk dptkn stok..lbihan stok hnya tmbh 2 kiub aym utk dibuat sup
Rebus tulang aym utk dptkn stok..lbihan stok hnya tmbh 2 kiub aym utk dibuat sup
NASI
2pot beras
Bhn tumis:
2ulas bwg mrh dihiris
1ulas bwg bsar dihiris
Setgh inch halia dihiris
1sb halia kisar
1sb bwg putih kisar
Serai sebtg diketuk
2ketul kiub aym
Mentega
2pot beras
Bhn tumis:
2ulas bwg mrh dihiris
1ulas bwg bsar dihiris
Setgh inch halia dihiris
1sb halia kisar
1sb bwg putih kisar
Serai sebtg diketuk
2ketul kiub aym
Mentega
Cara:
Panaskn mentega
Tumis bwg hiris, msuk bhn kisar, serai dn daun pndan..msuk kiub..grg beras sebentar..msuk air stok aym, msk hngga kering
Panaskn mentega
Tumis bwg hiris, msuk bhn kisar, serai dn daun pndan..msuk kiub..grg beras sebentar..msuk air stok aym, msk hngga kering
Ayam kukus chinese style:
Ayam whole leg 4ketul
Hiris halia 1inchi, bwg bsar 2 ulas dihiris..daun bwg diptg 1inchi
Kiub ayam seketul
Minyak bijan
Ayam whole leg 4ketul
Hiris halia 1inchi, bwg bsar 2 ulas dihiris..daun bwg diptg 1inchi
Kiub ayam seketul
Minyak bijan
Cara:
Aturkn aym dlm bekas
Taburkn bwg, halia dn daun bwg..taburkn 1 ketul kiub yg dihncurkn
Kukus selama 30 minit
Slps 30 min, angkat dn trus rndam dlm air ais ( utk kekalkn kelembutan)
Rndam lbih kurang 15min
Angkat aym, dn ptg
Air lebihan kukus aym td tuangkn d ats aym..tuang mnyak bijan sdikit
Aturkn aym dlm bekas
Taburkn bwg, halia dn daun bwg..taburkn 1 ketul kiub yg dihncurkn
Kukus selama 30 minit
Slps 30 min, angkat dn trus rndam dlm air ais ( utk kekalkn kelembutan)
Rndam lbih kurang 15min
Angkat aym, dn ptg
Air lebihan kukus aym td tuangkn d ats aym..tuang mnyak bijan sdikit
Sos:
Cbai hdup 10biji
2sb bwg ptih kisar
4biji limau nipis ambil air
Halia setgh inchi
Gula dn grm
Sos cili thai
Cbai hdup 10biji
2sb bwg ptih kisar
4biji limau nipis ambil air
Halia setgh inchi
Gula dn grm
Sos cili thai
Blend smua bhn dn cmpur sos cili thai
0 comments:
Post a Comment