Loading...

Frambrozen Kenari

FRAMBROZEN KENARI
BAHAN UNTUK LAPISAN COOKIES : LAYER PERTAMA
180g butter Lurpak
50 gram gula castor @ gula halus
278grm tepung gandum 
CARANYA:
Satukan butter + gula castor hingga sebati , tak perlu beat hingga gebu , just kacau guna spatula or senduk kayu aje
then add tepung gandum bit by bit hingga terbentuk jadi doh cookies
Sediakan loyang , lapik dengan baking paper and oles kan sedikit butter di baking paper tu ... ratakan doh cookies sama rata..boleh guna penekan untuk ratakan permukaan doh cookies dlm loyang ...( lihat sample pic mama )
Then guna garfu ...cucuk cucuk kat permukaan cookies doh tu ....
preheat kan oven terlebh dahulu selama 10 minit api atas bawah pada suhu 150'c
bakar lapisan cookies ni selama 25-30 minit atau sehingga cookies masak ..bergantung pada ketebalan cookies anda ya...
2nd LAYER:-
ONCE DAH SIAP MASAK LAPISAN COOKIES TU ...SAPU KAN ANY FILLING YANG KEKAWAN SUKA LIKE STRAWBERRY JEM / PEANUT BUTTER , BLUEBERRY OR ECT ...
3rd LAYER - LAPISAN PAVLOVA
TEKNIK MERINGUE :
BAHAN2NYA:
-2biji putih telor gred AA-
-35g gula castor
-60g gula icing*
-2 sudu besar tepung ubi *
-1 sudu kecil essen vanilla or essen badam or apa jenis essen sekali pun lah smile emoticon
Cara2:
- bahan bertanda (*) di ayak sekali )
-pastikan mixer bowl and beater kering
-satukan putih telor + gula castor and beat hingga pekat bertanduk ( soft peak)- high speed ya and guna beater balloon
- slow kan mixer and masukkan bahan ayak , bila dah sebati dlm adunan baru upkan semula speed nya and masukkan essen vanilla, beat till all well combine ..
-Sapukan dan ratakan meringue atas lapisan filling yang dah kita sapu kat cookies tadi
-time ni Tabur almond slice or any kekacang di atasnya and kasi padat ...baru syok .( almond slice tu tak perlu bakar terlebih dahulu ...pakai tabur aje ok
- dah cun taburan tu , bakar semula adunan ni pada suhu rendah 130-140'c selama 45 mnt tau sehingga masak ...letak di middle rack or lower rack ok , api atas bawah
cara bakar bergantung pada jenis oven and ketebalan adunan memasing ya .
once dh masak keluarkan and terus marking and potong , since ia masih panas hati2 ya coz so fragile ya...once dah sejuk ...allahuakbar ..crunchy and full with flavor 
biarkan sejuk sepenuh nya and simpan dalam bekas kedap udara ..if teknik membakar nya betul ..hasil nya kekal berminggu ...

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP