Loading...

Ayam Masak Sos Tiram

Ayam Masak Sos Tiram
Bahan-bahan
1. 4-6 ketul Ayam
2. 2 sudu Sos Tiram
3. Gula
4. Garam (optional)
5. ½ inci
Halia- dihiris
6. 3 biji Bawang Merah - ditumbuk
7. 1 biji Bawang Besar - dihiris
8. 2 ulas Bawang Putih - ditumbuk
9. Kiub Pati Ayam
10. Lada
11. Bunga Lawang, Kayu Manis, Cengkih
Cara Memasak:
1. Tumiskan bawang merah, bawang putih,halia, lada yang dah dihiris ke dalam minyak panas. 
2. Masukkan kiub pati ayam & rempah-rempah seperti bunga lawang, kayu manis & cengkih ke dalam tumisan. 
3. Bila dah naik bau, masukkan sos tiram. Kacau hingga rata. 
4. Masukkan ayam, bawang besar & gaulkan. Tutup kuali dengan penutup supaya ayam cepat masak & kuah terhasil daripada proses pengewapan tersebut. 
5. Biarkan beberapa minit. Masukkan gula & garam secukup rasa. 
6. Tutup balik kuali & biarkan sehingga ayam betul-betul masak.

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP