Loading...

Pajeri Nenas


Resepi Pajeri Nenas

Suka makan Pajeri Nenas bila pergi ke kenduri kahwin minggu lepas. Jadi hari ini saya ingin mencuba sendiri resepi Pajeri Nenas. 

Bahan - Bahan
  • ½ biji nenas saiz kecil
  • ½ sudu serbuk kari (dijadikan paste dan bancuh dengan air)
  • 1 sudu besar kerisik
  • 1 sudu besar bahan kisar (bawang merah, bawang putih dan cili kering)
  • 1 sudu kecil udang kering (ditumbuk halus)
  • 1 batang kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
Cara Membuatnya
  1. Potong nenas ikut selera masing-masing tapi jangan terlalu nipis, panaskan kuali dan masukan 2 sudu minyak masak.
  2. Tumis bahan kisar, campurkan kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau, masukkan paste serbuk kari dan udang kering. Tumis hingga garing.
  3. Kemudian masukkan kerisik dan nenas, masukkan sedikit garam, gula dan sesuaikan rasa, biarkan kuah pajeri menjadi pekat, angkat dan hidangkan.

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP