Loading...

Makaroni Bakar



Bahan - Bahan

100 g makaroni

1 camb mentega/marjerin

1 camb minyak

60 g daging/ayam, dicincang halus (MaDiHaA guna isi ayam)

1 cm halia, dicincang halus

4 ulas bawang merah

1 camb serbuk rempah kari + air (jadi pes)

1 tangkai daun sup, dicincang halus

100 g sayuran campur (dlm paket : frozen mixed vegetables)

4 biji telur Gred A

150 ml susu segar/UHT

50 g keju Cheddar, diparut (tak letak.. non stock)

Garam

Serbuk lada hitam secukupnya



Cara2 Membuatnya



1. Rebus makaroni hingga masak, tus dan gaul dengan mentega.

2. Panaskan minyak, tumis bawang merah, halia dan pes rempah. Bila wangi masukkan daging/ayam dan kacau hingga masak (tambah sedikit air).

3. Bubuh sayuran campur kemudian tambah garam secukupnya. Masukkan daun sup kacau dan angkat.

4. Dalam bekas lain, satukan telur, susu, garam dan serbuk lada hitam. Gaulkan dengan makaroni dan daging.

5. Lengser mentega pada mangkuk tahan panas atau caseroll. Tuangkan makaroni yg siap digaul tadi. Taburkan keju di atasnya.

6. Bakar pada 180 C selama 40 minit atau hingga masak.



Nota: Jika bahagian atasnya kelihatan agak perang, tutup dengan kertas timah/aluminium foil dan teruskan membakar. Jika tidak suka keju, tidak perlu gunakan.

2 comments:

 
Toggle Footer
TOP