Loading...

Ikan Stim Tiga Rasa

Assalamualaikum....selamat petang semua.....ya ampun...dah bersawang rupanya rumah aku ni yer....entahla...tak tau pasai pa tuan rumah ni malas nak update blog ni...apa-apa pun terima kasih la kepada sapa2 yang sudi jenguk kat sini....masak tetap macam biasa, tapi nak masukkan N3 tu yg lambat skit tu...resepi ni pun kiranya edisi tertunggak ni...ok la jom la kita tengok resepi ikan stim 3 rasa ni...selalu buat ikan stim biasa ja...kali ni saya guna ikan merah plak...apa-apa pun resepi ni memang best lah....


Resepi: Ikan Stim Tiga Rasa
Resepi Asal: Chef Norzailina Nordin


Bahan:-
  • 1 ekor ikan siakap - dalam 600 gm -saya guna ikan merah
  • 100 ml air - boleh tambahkan air kalau nk kuah lebih
  • 2 camb minyak - untuk menumis
  • garam secukupnya
Bahan Cincang Halus:-
  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 cm halia muda
  • 2 biji cili merah
Bahan Dihiris Halus:-
  • 1/2 kuntum bunga kantan
  • 2 helai daun limau purut
  • 4 - 5 biji cili padi
Bahan-Bahan Sos:-
  • 2 camb cili kisar
  • 1 camb sos tomato
  • 2 camb sos plum
  • 2 camb gula pasir
  • 2 camb sos cili
  • 1 camb jus limau nipis
  • 1 camt kicap manis
Cara Memasak:-
  1. Sediakan kukusan. Lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit.
  2. Letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak dan air.
  3. Kukus hinga ikan masak.
  4. Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan2 cincang selama 1 minit.
  5. Masukkan bahan-bahan sos dan kacau rata.
  6. Bila mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan dan garam.
  7. Masak hinga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan tadi.
  8. Makanlah bersama nasi putih dan ulam-ulaman.

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP