Loading...

Pizza Daging

Assalamualaikum...lama betoi la tak update blog ni...terima kasih la pada pengunjung2 yang sudi singgah kat sini...ada jugak N3 yang tak sempat nak post...apapun petang2 hujung minggu ni apa kata kita layann...Pizza yang dah habiss ni...resepi pizza ni saya ambik dari rumah Kak Ummi, resepi asal dari Kak Nis dan kak ummi plak ambik dari rumah sherry...( mintak maaf ye.. tak jumpa plak link utk kak nis dan sherry...nanti kalau kita dh jumpak kita letak ye..) ha..ha...dah dah jalan jauh pizza ni ye..betol la macam kak ummi cakap resepi pizza base ni masih lembut walaupun dah sejuk....kalau tengok gambaq kat atas tu...base pizza ni agak tebal...ye la.1st time buat
base sendiri, tak tau nak agak tebal mana....untuk filling plak saya buat ikut style saya ja...
Ok la ...jom tengok resepi....
Bahan (Base - 2 keping sederhana besar)
  • 300 gm tepung gandum/tepung roti (*ummi guna tepung roti)
  • 200 ml air
  • 15 gm gula
  • 4 gm yis (1 1/2 sudu teh)
  • 25 gm shortening
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu makan susu tepung
Cara-Cara:-
  • Masukkan kesemua bahan dalam breadmaker, pilih menu doh. (*ummi campur semua bahan kecuali air dan shortening..gaul rata, masukkan air dan uli biar lembut. Masukkan shortening..uli lagi hingga doh tidak melekat pada mangkuk).
  • Keluarkan dan tumbuk-tumbuk doh. Biarkan 10 minit. Kemudian canaikan dan masukkan ke dalam pizza pan. Cucuk2 dengan garfu...saya bakar sekejap, lebih kurang 5 minit...angkat dan boleh la letak filling kegemaran masing2...
Untuk Filling:
  • 1/2 biji bawang holand-didadu
  • 2 ulas bawang ptih-didadu
  • 1 cawan daging kisar
  • 2 batang sosej-Hiris bulat
  • 1/2 cawan sos tomato Prego (Sos Spagetti )
  • Sedikit serbuk lada hitam
  • Sedikit Oregano
  • 1 sudu besar mentega
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Keju Mozarella secukupnya....lagi banyak lagi sodappp....
  • Sos Tomato-untuk sapuan...
Cara2:
  • Panaskan mentega @ minyak makisasak, tumis bawang holand dan bawang putih hingga wangi..
  • Masukkan daging ,masukkan sedikit air...masak hingga daging empuk..
  • Masukkan sos prego, garam dan gula secukup rasa...bila agak pekat boleh la dianggakat..
  • Sapu piza base dengan sos tomato, tuangkan inti dan ratakan ke keseluruhan pizza...susun sosej,taburkan sos lada hitam dan oregano...kemudian taburkan Mozarella cheese dan bakar lebih kurang 12-15 minit atau hingga cheese cair...Sedap dimakan panass...

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP