Loading...

Pandan Marble Bun

Assalamualaikum...selamat petang semua...dah minum petang ka?ni saya nak kongsikan satu lagi resepi bun @ roti, iaitu 'Pandan Marble Bun'.... Resepi asal dari En Mat Gebu....yang banyak menyumbangkan resepi2 yang best2...Sebenaqnya bun ni buat minggu lepas lagi tapi baru ari ni nak post...bukan apa takut ada yang boring plak asyik tengok muka roti ja kat blog ni....tapi nak buat macam manakan, mood tuan rumah ni nak meroti berkobar-kobar, ye la kan bila dah dapat BM ni, asyik ingat nak meroti ja...... sekarang ni pun BM ku itew dok sibuk menguli donat plak...so kita orang makan donut ja la petang ni...merangkap dinner sekali kot....he..he..
OK lah, macam biasa En Mat saya C&P resepi kat sini ye...kalau nak tengok step by step boleh tengok yang En Mat buat kat sini...

Resepi: Pandan Marble Bun
Sumber: En Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram tepung roti (high protein flour)
50 gram tepung gandum
20 gram susu tepung
125 ml air
3o gram telur (pecahan 1 biji telur, pukul sedikit dan timbang)
60 gram gula halus
8 gram instant yeast
1 camca teh pandan paste
1/2 camca teh bread improver
1/2 camca teh bread softener
1/4 camca teh garam
40 gram mentega
Bijan untuk ditabur atas roti - takde bijan, saya ganti dgn gula ja..
2 camca besar tepung roti (jika perlu)


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK DOH :- Satukan semua bahan2 di atas kecuali mentega, paste pandan dan 2 camca besar tepung roti. Gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli sehingga mendapat doh yang lembut dan kenyal. Jika melekat, tabur sedikit tepung roti. Bulat2kan doh, letak dalam bekas besar dan tutup dengan plastik bersih, perap 1 jam. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan untuk doh dalam Bread Maker, kecuali 2 camca besar tepung roti dan pandan paste, pilih setting untuk "doh" dan tekan "on". Tunggu hingga siap.
  2. UNTUK ROTI :- Keluarkan doh tadi, tabur sedikit tepung atas meja kerja. Letak doh dan tumbuk untuk membuang udara. Kemudian bahagikan kepada 2 bahagian yang sama saiz. Amabil 1 bahagian dan letak pandan paste, uli hingga rata, jika melekat, tambah tepung sedikit dari 2 camca besar tepung roti tadi. Kemudian bagi dua lagi adunan hijau tadi. Adunan tanpa warna pun dibagi kepada 2 bahagian juga.
  3. Ambil 1 bahagian hijau dan 1 bahagian yang kosong, gelek menjadi panjang kurang lebih 30 cm setiap satu. Lilitkan menjadi seakan2 tali, seperti dalam gambar. Kerat kepada 8 bahagian sama besar. Ambil setiap bahagian dan bulat2 kan, Susun dalam bekas yang telah dilenser dengan sedikit mentega. Buat hingga siap. Lakukan kaedah yang sama untuk baki adunan..
  4. Perap roti tadi selama 45 minit atau hingga naik sekali ganda dan memenuhi bekas. Sapu telur (baki dari 30 gram tadi) dan tabur bijan atas roti tadi. Bakar selama 20 - 25 minit dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan.

......Ni la rupa isi kat dalam bun ni....lembut sangat, terutamanya panas2....sedap minum dengan kopi O atau Teh O.....

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP