Loading...

Gulai Lemak Udang Bersama Belimbing Buluh

Assalamualaikum....kali ni nak syer resepi campak2 ja...Alkisahnya, ada kawan kat ofis bagi belimbing buluh...mula2 ingat nak masak 'Masak lemak cili api' tapi takut anak2 tak boleh makan plak sebab pedas, tu yang ubah skit tu....guna cili merah dan skit ja cili padi....so tak dak la pedas sangat dan anak2 pun suka....so kalau nak tengok resepi boleh la tgk kat bawah ni....

Bahan2:
  • 300 g udang sederhana besar
  • 10 biji belimbing buluh-dibelah 2
  • 2 cawan santan cair
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 keping asam gelugor
  • 1 batang serai-dititik
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 2 biji cili merah*
  • 3 biji cili padi merah*
  • 6 ulas bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 biji buah keras*
  • 1 inci kunyit hidup*
  • 1 inci halia* ( semua bahan2 bertanda* dikisar halus
Cara2:
  1. Panaskan sedikit minyak, kemudian tumiskan serai dan bahan2 kisar hingga wangi.
  2. Masukkan udang, kacau sebentar dan masukkan santan cair.Masukkan asam gelugur dan masak hingga mendidih sambil dikacau.
  3. Bila dah mendidih masukkan santan pekat, garam dan gula secukup rasa. Kacau lagi dengan api yang kecil hingga mendidih.
  4. Kemudian masukkan belimbing buluh dan masak sebentar. Rasa dan jika ok bolehla tutup api..

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP