Loading...

Gulai Ketam Bersama Nenas

Assalamualaikum....selamat berhujung minggu...mesti ramai yan sibuk dok mengukis sekarang ni kan??ye la lagi seminggu lebih je lagi kan dah nak raya...Gulai ketam ni saya masak semalam untuk berbuka...dah hujung2 puasa ni, makan pun dah tak berapa berselera tapi dengan Gulai ketam ni terus terbuka selera..ye la sebelum ni makan tak pernah bertambah tapi semalam sampai 2-3 kali tambah...mesti ada yang tanya sedap sangat ke tu???nak kata sedap sangat tu tak tau la tapi ni memang peberet kami sekeluarga...resepi nya biasa ja tapi bila digandingkan dengan nenas tu yang buatkanya lagi best..terasa masam manis nenas tu...ok la jom tengok resepi kat bawah ni...

Bahan2:
  • 5 ekor ketam-bersihkan dan tos
  • 1 biji nenas-di kupas, dibersihkan dan kemudian celur sekejap-toskan
  • 2 cawan santan cair
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 sudu besar serbuk kari
  • 1/2 sudu besar serbuk cili
  • 1 keping asam gelugur
  • 3 ulas bawang meras-hiris halus
  • 2 ulas bawan putih-hiris halus
  • 1/2 inci hali-hiris halus
  • 1 tangkai daun kari
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Garam dan gula secukup rasa
Cara2:
  • Panaskan minyak, tumiskan bawang merah, bawang putih, daun kari dan halia hingga wangi.Masukan serbuk kari dan serbuk cili yang dibancuh dengan sedikit air. Masak dengan api kecil hingga garing.
  • Masukkan ketam, santan cair dan asam gelugur. Masak hingga mendidih.
  • Kemudian masukkan nenas dan santan pekat. Masukkan garam dan gula jika perlu. Biarkan mendidih 2-3 minit lagi atau hingga ketam masak.Rasa dan jika ok boleh tutup api dan boleh dihidangkan..

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP